Behandeling vleesbomen zonder snijden

MRI-gestuurde High Intensity Focused Ultrasound behandeling
Naast een operatie of medicatie is er nog een andere behandeloptie voor vleesbomen, waarbij niet gesneden hoeft te worden en één behandeling vaak voldoende is. Deze behandeling heet MR-HIFU.

Gebruik van geluidsgolven

MR-HIFU is de afkorting is voor MRI-gestuurde High Intensity Focused Ultrasound. Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het maken van een echo van een ongeboren baby. Bij MR-HIFU worden echter sterkere geluidsgolven gebruikt. 

Door deze geluidsgolven te bundelen wordt de vleesboom verhit. Dit is vergelijkbaar met het bundelen van zonnestralen met een vergrootglas om zo een vuurtje te maken of een gaatje in papier te branden. 

Door de vleesboom te verhitten, sterven de cellen waaruit een vleesboom bestaat af. Hierdoor krimpt de vleesboom en geeft deze minder klachten. De geluidsgolven kunnen door de huid en andere weefsels heen. U heeft dus geen operatie nodig en krijgt dus geen litteken. 

De behandeling

MRI-gestuurde High Intensity Focused Ultrasound behandelingOm de verhitting goed te kunnen positioneren in de vleesboom ligt u in een MRI-scanner tijdens de behandeling. Ook de mate van verwarming kunnen we meten met de MRI-scanner tijdens de behandeling.

De behandeling duurt ongeveer drie tot vier uur. Gedurende deze tijd krijgt u een slaapmiddel waardoor u niets merkt van de behandeling. Aan het einde van de dag mag u weer naar huis en in de meeste gevallen kunt u na enkele dagen uw normale dagelijkse bezigheden weer oppakken. Er zijn al vele gevallen beschreven waarbij vrouwen zwanger worden na een MR-HIFU behandeling.

Enige ziekenhuis in Nederland

Deze behandeling is nog relatief nieuw en wordt sinds 2004 uitgevoerd in Amerika. Inmiddels zijn er wereldwijd enkele duizenden patiënten behandeld. 

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) is momenteel het enige ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. In het UMCU zijn inmiddels meer dan honderd patiënten behandeld.

Dr. Manon Braat

Dr. Manon Braat, RadioloogDr. Manon Braat heeft haar opleiding tot radioloog gedaan in het UMC Utrecht (UMCU) en het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.

Nu is zij werkzaam als radioloog in het UMCU met de aandachtsgebieden abdominale radiologie, mammaradiologie en MR-HIFU behandelingen.

Copyright ©2017 Zus & Zorg Powered by FiloLabs