Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur punten op een rijtje.
De Traditionele Chinese Geneeswijze(TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.

Wat is traditionele Chinese Geneeswijze (TCG)

Lichaam is geest zeggen traditioneel Chinese geneeskundigen.

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Het onderzoek

De acupuncturist aan gesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose.

De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie maar voor de NVA acupuncturist is dit niet genoeg.

Omdat hij/zij het lichaam als één geheel ziet, is hij op zoek naar aanvullende informatie. Hij/zij zal u allerlei vragen stellen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het stellen van de juiste diagnose bestaat uit vier delen; een gesprek, het aandachtig kijken. de tongdiagnose en de polsdiagnose.

Het gesprek.

Als u voor de eerste keer bij een acupuncturist komt, praat hij/zij uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon.

Als u een vrouw bent, vraagt de behandelaar het verloop van uw menstruatie-cyclus. Ook wil de acupuncturist dingen weten over dagindeling, uw werkzaamheden en uw humeur. En of u een ochtend- of een avondmens bent.

Deze brede invalshoek  geeft de acupuncturist een goed beeld van uw dagelijkse functioneren. En daaruit kan hij afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

Aandachtig kijken.

Door aandachtig naar u te kijken, komt de acupuncturist ook veel te weten over uw lichamelijke klachten en geestelijke gesteldheid.

Zo vertellen uw lichaamstaal en -houding veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels bieden een schat aan informatie over uw energiebalans.

De tongdiagnose.

Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. De acupuncturist kijkt of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

Polsdiagnose

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan 'even de pols voelen'.

Bij elk polsgewricht voelt de behandelaar op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Na de behandeling

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen  in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

Kies voor de NVA Acupuncturist.

U kunt ook uw vraag stellen aan Karin van Teylingen- Elsborg via info@acupunctuur-praktijk.nl 

Zorgaanbod

Specialist

Karin van Teylingen-Elsborg -
Acupuncturist/ Fysiotherapeut
Copyright ©2017 Zus & Zorg Powered by FiloLabs